Taianomainen tauko
“Hengitän sisään - tauko. Hengitän ulos - tauko.
Sukellan. Veden alla on hiljaista. Tai ei sittenkään, se on täyttä elämää. Ja sitten yhtäkkiä mieleni on hiljainen, se vain on ja katsoo. Taas oivallan sen:
Tauosta kaikki alkaa ja taukoon kaikki päättyy.”
Olen viettänyt kesäkuuta veden alla Katalonian Arenys de Marin aalloissa. Vedenalainen tila ja tauon syventäminen hiipi elämääni aikanaan gradun teossa. Vedenalainen tila pakottaa vain katsomaan, olemaan, näkemään toisin. Filosofi Timo Klemolan mukaan tällaisessa tilassa maisema näyttäytyy uudella tavalla ja tavanomaiset ajatuskierteet katkeavat hetkeksi. Tauossa pysähtyminen on välitöntä havainnoimista omasta kehosta käsin. Täydellistä läsnäoloa. Siksi sukellan taukoon taas.
Tauko on olotila eri päivän vaiheiden, elämäntilanteiden, tunteiden ja ajatusten välissä. Se on välttämätön tila tuntea ja elää, jotta jotain voi loppua ja jotain uutta alkaa. Tauko on oleellinen olotila hengitysten välissä. Tila hermoston elpymiselle. Voimme jokainen tehdä tuttavuutta tauon kanssa omassa hengityksessämme, veden päällä tai alla. Ottaa tilaa olla ja kuunnella, mitä tauko tahtoo meille sanoa.
Hengitän sisään - tauko . Hengitän ulos - tauko.
Mitä tauko herättää Sinussa juuri nyt?
Hengityksen tauko, apnea, joogiselta nimeltään kumbhaka on hermostoomme vahvasti vaikuttava ilmiö. Olet ehkä joskus ollut elämäntilanteissa, jossa hengästyneenä hyppäät asiasta toiseen ylikierroksilla ja tunnet, ettei ihan pysy mukana omassa elämässäsi? Erityisesti uloshengitykseen ja sen jälkeisen tauon tutkiminen auttaa parasympaattisen hermoston eli rauhoittavan hermoston aktivoitumista ja tällä tapaa tunteiden ja ajatuskierrosten rauhoittamista, hidastaen hengitystä ja rauhoittaen sydämen lyöntitiheyttä.
Hengityksen tietoisen tauon vaikutusta voisi verrata jokeen, joka hetkellisesti padotaan ja kaikki veden energia patoutuu tiettyyn uomaan ja tiivistyy. Kun tauon jälkeen hengität taas, tuo joki pääsee virtaamaan yhä voimallisemmin ja leviämään kaikkialle, missä sitä tarvitaan.
Sisäänhengityksen jälkeinen tauko tunnetaan joogassa nimellä antara kumbhaka. Pysähtymällä tähän taukoon voit tuntea elämän täyteyden itsessäsi. Täysi olo ei kuitenkaan voi olla ikuista. Luonnollinen uloshengitys päästää elämän virran väistämättömästi takaisin liikkeelle. Uloshengityksen jälkeinen taianomainen tauko kantaa bahya kumbhaka. Varsinkin bahya kumbhakaan sitoutetaan usein mukaan kehon eri bandhoja eli kevyitä lihaslukkoja tehostamaan sen vaikutuksia. Tauon ja lukkojen vapauttamisen jälkeen kehomieli pääsee laskeutumaan kohti meditatiivista, rauhallisesti virtaavan joen kaltaista tilaa. Kokeilin sukellusreissuillani molempia tauon tapoja. Täynnä tai tyhjänä, aika pinnan alla tuntui loppuvan aina kesken.
Laskin seitsemän aaltoa, seitsemän aaltoja mukailevaa sisään- ja uloshengitystä. Sitten jäin keskelle. Löysin kevala kumbhakan. Kevala tarkoittaa kokonaista, ei-mitään laatua kantavaa, puhdasta, täyttä sekä tyhjää. Kevala kumbhaka kutsuu rentouttamaan elastisen keuhkojemme alueen ei tyhjänä, ei täytenä, vaan keskellä. Keuhkot puolitäynnä. Opettelemaan rentoutumaan taukoon pakottomasti ja hellästi keskelle elämää. Ja näin rentouduin enemmän olemaan veden alla.
Alun panikoinnin jälkeen taukoon rentoutuminen - pinnan alla ja sittemmin arjessa - on ollut minulle taianomainen ja elämää selkeyttävä löytö. Tauon kanssa ystäväksi tuleminen auttaa vaihtamaan pysähtymään olennaisen äärelle, vaihtamaan suuntaa. Se muistuttaa lempeästi lopullisen irtipäästämisen kohtaamisesta. Sen hyväksymisestä, että uloshengityksen taukoon kaikki palaa. Tauko auttaa elämään täydemmin itselle merkityksellistä elämää. Siksi jatkan tauon taitoon sukeltamista niin taiteen sekä hengitys- ja joogaopettajan poluillani.
Olet lämpimästi tervetullut mukaan Hengityksen tie - elinvoiman kurssille elokuussa Armoniaan. Yksilölliselle pienryhmäkurssille Armoniaan otetaan kuusi hengityksen valtavaan maailmaan sukeltajaa. Voit varata paikkasi tutkimusmatkalle täältä.
Lempeitä tauon hetkiä toivotellen,
Anni