Mikä minussa hengittää?
Hengitän, siis olen.
Mikä kaikki minussa siis osallistuu hengitykseen?
Hengityksen ajatellaan usein olevan melko keuhkovetoista, mekaanista touhua: Hengitän happea sisään, hiilidioksiidia ulos, ja siinä se.
Mikä minussa hengittää? kysymystä voisi lähestyä energeettiseltä tai esoteeriseltä kannalta. Tänään rajaan kysymyksen jo itsessään valtavaan hengityksen anatomian päällimmäisiin luihin, niveliin ja lihaksiin, jotka osallistuvat hengityksen kiehtovaan prosessiin.
Minua anatominen tuntemus on auttanut syventämään tutkimusmatkaa tähän elämää liikuttavaan voimaan ja löytämään arjessani keinoja voimaan paremmin. Kenties tieto avaa sinulle uusia ulottuvuuksia tästä tärkeästä matkakumppanista.
Awakening the spinal breathing. Kuva: Inkeri Kallio
Hengityksen tutkija Blandide Calais-Germain muistuttaa kirjassaan Anatomy of Breathing, että jokainen hengitystapa on iskostunut meihin syystä. Ei ole tapaa, joka ei olisi kehokodissamme palvellut meitä selviytymään jostain tilanteesta.
Voit siis huokaista, et hengitä mitenkään väärin. Ongelmia ilmenee usein, kun syystä tai toisesta jäämme hengittämään vain yhdellä tietyllä tavalla: esimerkiksi niin, että vain rintakehä nousee. Tai niin, että vain kyljet laajenevat. Tai pidätelleen niin, että alimpiin kylkikaariemme alla kelluva pallealihas ei pääse rentoutumaan. Sateenvarjomainen pallealihas kiinnittyy myös kehomme selkäpuolelle ja tämä herkkä hengityslihas reagoi usein ensimmäisenä stressiin. Varsinkin pallea on yhteydessä kaikkiin sisäelimiimme lepäämällä niiden päällä, joten kun pallealihas jäykistelee, muut sisäelimet reagoivat tähän.
Kun hengitykseen osallistuvat lihakset, luut, nivelet ja sisäelimet eivät pääse osallistumaan hengityksen prosessiin niille ideaalilla tavalla, voivat esimerkiksi ruuansulatusongelmat, iho-ongelmat, selkä- ja hengityshaasteet ottaa valtaa. Hyvä uutinen on, että voimme harjoitella monipuolisempia hengityksen tapoja ja auttaa itseämme voimaan paremmin! Suosittelen harjoittelua pieninä paloina pitkäjänteisesti sallivuutta ja kuuntelemista harjoitellen - ja mikäli sinulla on haasteita - ohjaajan seurassa, jotta saat sinun kokonaisuudellesi räätälöityä ohjausta.
Mikä sinussa tällä hetkellä hengittää? Valitsin alle hengityksen valtavasta anatomiasta seitsemän aluetta, joilla voit aloittaa hengityksen tunnustelun. Löydä selinmakuulle jalat koukussa niin, että selän luonnolliset kaaret saavat tuntua. Tue myös niskaa tarvittaessa viltillä.
Vie läsnäolosi ja kämmenesi seuraaviin kohtiin keholla ja kuuntele hetken aikaa. Mikäli et tunne mitään, kiitä siitäkin huomiosta ja ota se arvokkaana tietona hengitystuntemuksesi tiellä.
Rintakehäsi edessä - voitko laskeutua tuntemaan hengityksen hienovaraisen liikkeen tässä kohdassa?
Rintakehän sivuille kainalotaipaiden tienoille - tunnetko pientä liikettä rintakehän sivuilla, joissa rintakehän ja käsivarren yhdistävät lihakset (pectoralis minor) osallistuvat hengitykseen?
Kylkikaarien sivuilla - tunnetko, kuinka kylkilihakset ja keuhkot laajenevat sivuille?
Kaulan sivuilla - kun rintakehän keskeltä sternumista kaulalle kipuavat pitkät lihakset osallistuvat hengityksen prosessiin?
Pallealla rintakehän keskusosan alapuolella - voitko antaa pallean etuosan pehmetä kämmenesi alla?
Alaselällä - voitko kutsua hengityksen pientä liikettä lämmittämään pallean kiinnityskohtia kehon selkäpuolella?
Alavatsalla - lantio kannattelee kaikkia hengitykseen osallistuvia sisäelimiä.
Antaisitko kaiken tarpeettoman pehmentyä vatsaltasi lantion syliin?
Vieraile vielä mielessäsi kaikilla näillä alueilla. Kiitä itseäsi, että pysähdyit kuuntelemaan hengitystä ja jopa laajentamaan hengityksen läsnäoloa kehossasi. Ja jos jokin alue jäi tuntemattomaksi, jossa et tuntenut mitään, kiitä siitäkin uudesta tuttavuudesta.
Tarjoilen kesäkuussa 8.6. / 15.6. / 22.6. ilmaisia Hengityslahjoja eli hengitystunteja klo 19-20 Zoom-alustan välityksellä Arenys de Marin residenssistä käsin. Ilmoittaudu mukaan täällä ja saat zoom-linkin, joka toimii kaikkiin hengityslahja-kertoihin.
Hengittelemisiin,
Anni