Anni Pellikka yhteisötaide kaari-hanke sosiaalinen klovneria taidepedagogi taidemenetelmät organisaatiot

Taide on kutsu läsnäoloon & yllättävään dialogiin

Dialoginen eli vuorovaikutuksellinen taide tarjoaa tilaa kohdata itsesi, toiset ja ympäristösi arjesta poikkeavalla ja saada yllättäviä näkökulmia elämään. Myötäelävän, rakentavan kommunikaation muutosvoima, yhdenvertaisuus ja kulttuurisen hyvinvoinnin edistäminen innostavat minua taiteilijana, taidepedagogina ja luovana valmentajana.

Dialoginen luova elämys avaa kaikin aistein tilan pysähtymiseen, valitun teeman pohtimiseen ja yhteiseen muutokseen.

Luovuutta pidetään yhtenä (työ)elämän tärkeimpänä tulevaisuuden taitona. Niinpä tarjoan luovuuden supervoimaan sukellusta niin työyhteisöille, instituutioille, yksityishenkilöille kuin muille yhteisöille, joita yhdessä valitun teeman käsittely ja luova valmennus vie eteenpäin haluttuun suuntaan. Työmuotojani yhdistää kehoon juurtuva kokemuksellisuus - kehollinen ilmaisu ja improvisaatio, tarinat, runot, kirjoittaminen ja hengittävät läsnäolotaidot. Taidemenetelmillä tutkimme omaa suhdetta valittuun teemaan taiteen kehyksen sisällä, vahvistamme kollektiivista kuuntelukykyä sekä yhteistä luovaa muutoskykyä. Strategisena tavoitteena yhteisössä on ymmärryksen laajentuminen, luovien ratkaisujen avautuminen sekä muutoksen kuljettaminen käytäntöön konkreettisten oivallusten keinoin. Taidelähtöisessä valmentavassa työskentelyssä minulle tärkeitä ovat psykologinen turvallisuuden mahdollistaminen ja yhteisön tunnetoimijuuden vahvistaminen. Itsetuntemuksen ja itseilmaisun valmennus sekä myötäelävä, rakentava vuorovaikutus (NVC- Non violent Communication) ovat työni kulmakiviä.

Olen työskennellyt laaja-alaisesti luovana valmentajana, esiintyjänä, ohjaajana ja kouluttajana Suomessa, Islannissa, Espanjassa, Portugalissa ja Intiassa. Ennakkoluuloton, monialainen ja poikkitaiteellinen työskentely inspiroi minua. Feminiinisiin arvoihin ja kollektiiviseen tunnetoimivaan johtamiseen linkittyvä työ on lähellä sydäntäni.

Ammatiltani olen teatteritaiteen maisteri (TeM) pedagogisella pätevyydellä. Parhaillaan teen toista maisteritutkintoa Työyhteisöjen kehittäjä -maisteriohjelmassa (Master of Humanities). Opintojeni ja opinnänäytetyöni lähtökohtana ovat huolestuttavat, sukupuolittuneet uupumistilastot. Tutkin, kuinka edistää erityisesti femiininien muutoskykyä ja työssä jaksamista inhimillisten työelämätaitojen; itsetuntemuksen, sosiaalisen vuorovaikutuksen ja luovuuden keinoin niin, että tunnetoimijuus, työyhteisötaidot ja inhimillinen johtaminen tukevat koko organisaatiokulttuuria. Olen myös koulutettu LCA - ratkaisukeskeinen työyhteisövalmentaja ja yksilövalmentaja.

Kiinnostaako dialoginen työni tarkemmin? Tästä pääset tutustumaan monipuoliseen työkokemukseeni:

Taide-valmennus-CV:ni.


Väläyksiä

viime vuosien taideprojekteista

taidemenetelmät organisaatiot soveltava taide työyhteisötaidot kulttuurinen hyvinvointi .jpg
 


Hengityksen, liikkeen ja äänen muutosvoima

 

Hengissä on suomenkielistä runollisen kuplivaa, gameboy-rytmeillä leikittelevää bossa novaa luova duo.

Erityistilassa - Vapaasukellus hengitykseen taidepedagogisena praktiikkana. Teatterikorkeakoulu (2018). Kuva: Leandro Lefa

Kaikki Maailman - kokemuksellinen valokuvanäyttely valokuvaaja Inkeri Kallion kanssa (2021)

 

Hengissä on on vahvoja tunnelmia, kuplivaa ja kaihoisaa suomenkielistä bossanovaa säveltävä, sanoittava ja esittävä duo. Löydät Hengissä -albumimme suoratoistopalveluista, kuten Spotifysta ja Youtubesta. Voit myös seurata meitä sosiaalisessa mediassa nimellä @hengissa_duo.

Teatterikorkeakoulun pro gradu-tutkielmassani Erityistilassa - Vapaasukellus hengitykseen taidepedagogisena praktiikkana (2018) tutkin hengitystä luovan työskentelyn lähtökohtana. Kysymys poikkitaiteellinen tutkimusryhmäni kanssa oli, mitä tapahtuu, jos hengitys näyttää työskentelymme suunnan ilman valmiita dogmeja. Prosessissa syntyneiden hengitys-tutkimusmatkojen anti kulkee mukana taidepohjaisissa töissäni.

Kaikki Maailman - kokemuksellinen valokuvanäyttely (2021) valokuvaaja Inkeri Kallion kanssa oli näyttely yhdelle ihmiselle kerrallaan. Näyttely yhdisti ääntä, liikkeellisiä kutsuja ja kokijan oman tilan asuttamista Lapinlahden Lähteen Venetsia-talon Sinisessä huoneessa keväällä 2021.

 
 

Klovni kohtaamisen asiantuntijana

 

Kaarella-aluetaidehankkeen klovni vierailulla Kannelmäen palvelukeskuksessa (2019)

Good Sister? - Hyvä Sisko! (2015). Klovnit Ilman Rajoja Ry:n, Joensuun Setlementin Tyttöjen talon (Suomi) ja Sukritham Homen (Intia) yhteistyöprojekti tyttöjen välisten valtasuhteiden tutkimisesta sosiaalisen klovnerian keinoin.

Ihmesynttärit (2019) - Kaarelan alueen päiväkoti-ikäisten lasten haastatteluja, klovneriaa ja barokkimusiikkia yhdistävä esitys, Kansallisteatterin Kaarella -hanke. Kuva: Satbir Singh

 

Klovni on monista kulttuureista tuttu arkkityyppi, totuuden äänitorvi. Klovni työssäni ei ole stereotyyppinen hauskuuttaja, vaan aitouden, ihmettelyn ja rehellisyyden perikuva.

Klovnin, maailman pienimmän naamion, mielentila mahdollistaa yllättävää ja vapauttavaa vuorovaikutusta erilaisten ihmisten sekä ihmisen itsensä kesken ja auttaa meitä naamion turvin hellästi käsittelemään ja vapauttamaan sosiaalisia kipukohtia, jotka muuten voisivat jäädä piiloon.

Mikä parasta - hellittämällä hieman meillä kaikilla on pääsylippu oman sisäisen klovnimme mielentilaan! Ota yhteyttä ja suunnitellaan tutkimusmatka vapauttavaan klovnin mielentilaan.

 
 

Taidetta eri ympäristöissä

 

There’s Nothing Old Under the Sun - Llevaba un Sol adentro (2020) esitys Talvipuutarhassa (HKI) kansainvälisen Miradores -työryhmän kanssa. Kuva: Julius Töyrylä

Kanssakulkijat (2020), Malminkartano, yhteisohjaus Martta Pesosen kanssa. Kuva: Satbir Singh

Pesula - puhdistava esitys kerrostalojen pihoilla (2021), Kaarelan eri lähiöt, yhteisohjaus Eveliina Heinosen kanssa. Kuva: Satbir Singh

 

Tuon taidetta erilaisiin tiloihin ja yhteisöihin perinteisten taideorganisaatioiden ulkopuolelle. 

Kanssakulkijat (2020) - kävelyesitys Malminkartanossa sekä Pesula - puhdistava esitys kerrostalojen pihoilla (2021) ovat syntyneet yhteistyössä Kaarelan alueen asukkaiden ja Kansallisteatterin aluetaiteilijoiden kanssa ihmisten arjen keskelle; parvekkeille, pihoille ja julkisiin tiloihin.

There's Nothing Old Under the Sun - Llevaba un Sol adentro (2019) oli Helsingin Talvipuutarhaan luotu one-to-one esitys, jossa katsoja-kokija johdatettiin tilassa eri kasvilajien pohjalta luotujen tarot-korttien kautta tutkimusmatkalle oman elämän tärkeiden kysymysten äärelle.

 
 

Vuorovaikutteista näyttämötaidetta

 
Tarinateatteri Acts ja Ishtar: Risk - yleisön tarinoita ja lähi-idän musiikkia yhdistävä esityssarja elämän erilaisista riskeistä. Kuva: Satbir Singh

Tarinateatteri Acts ja Ishtar: Risk - yleisön tarinoita ja Lähi-idän musiikkia yhdistävä esityssarja elämän erilaisista riskeistä. Kuva: Satbir Singh

Unessa - aistielämyksellinen esitys vauvoille ja 0-3 vuotiaille, konsepti yhdessä Eveliina Heinosen kanssa. Kuva: Satbir Singh

Seitsemän laakson sisimmässä -esityskuva, Kulttuuri Helsinki Caisa. Kuva: Satbir Singh

Seitsemän laakson sisimmässä - persialaista runoutta, musiikkia ja tanssia yhdistävä duettoesitys yhdessä Ali Muradin kanssa. Kuva: Satbir SinghKulttuuri Helsinki Caisa. Kuva: Satbir Singh

 

Toimin näyttelijänä Tarinateatteri Acts -ryhmässä. Tarinateatteri Acts tuo yleisön tarinat ja kokemukset näyttämölle taide-elämykseksi musiikin ja liikkeen keinoin. Tarinateatterin kautta on mahdollisuus tulla kuulluksi ilman keskeytystä tai kritiikkiä, ja sen kautta voi saada uusia näkökulmia niin itsensä kuin muiden ymmärtämiseen. 

Esiintyjänä ja näyttelijänä nautin kansainvälisestä yhteistyöstä, eri kielien sekä sanattomuuden käytöstä näyttämöteoksissa. Seitsemän laakson sisimmässä (2018) on esimerkki teoksesta, jossa yhdistyivät eri taiteen lajit, eri kielet sekä dialogi yleisön kanssa. Unessa (2022) aistielämyksellinen, ääntä, esineteatteria ja fyysistä teatteria yhdistävä esitys sopii kaikille 0-3 -vuotiaille aikuisineen ja on tilattavissa eri tiloihin:

”Kerrassaan hurmaava esitys vauvoille ja taaperoille! Pienet seurasivat esitystä hyvin kiinnostuneina loppuun asti. Esiintyjät kommunikoivat hienosti yleisön kanssa ja ottivat jokaisen katsojansa huomioon. Jo lavastus oli ihanan houkutteleva ”harsopoutapilvi.” Esitys sisälsi moniaistillisia elementtejä, sulkien silittelyä, veden ihmettelyä, pehmeitä kankaita, äänimaailmoja.  Taitavissa käsissä kankaat muuttuivat kukaksi tai käärmeeksi. Suosittelen lämpimästi, täsmäesitys pienimmille.” - Itäkeskuksen kirjasto, 2023

 

Yhteistyö yhteisöjen ja organisaatioiden kanssa

Kaipaako yhteisönne vuorovaikutustaitojen hiomista, yhteisöllisyyden vahvistamista tai tukea luovaan ongelmanratkaisuun? Räätälöidään teille yhteenkuuluvuutta, vuorovaikutusta ja kokonaisvaltaista hyvinvointia luova valmennuskokonaisuus.