Syklinen elämä voimavarana elämän myllertäessä
“Kevät keikkuen tulevi” on varsin osuva sanonta suomalaiseen maisemaan. On sitten ulkoinen ja sisäinen kevään kaipuusi suuri, syklisyyden ymmärtäminen tuo voimaa muutosten hyväksymiseen.
Katselen huhtikuisena aamuna sankkaa lumipyryä, joka on verhonnut alleen kevään varhaiset versot. Me ihmiset, kuten minä, haluaisimme niin kovasti hallita elämää, myös luonnon oikukkaita rytmejä. Luonto flirttaili jo keväällä, ja miten taas voi räntää sataa naamalle?
Elämme yhteiskunnassa nojaten suoraviivaiseen, janamaiseen lineaariseen maailmankuvaan. Sen keskiössä on ennakoitavuuden ihanne. Maskuliinen määrätietoinen dynaaminen eteenpäin vievä energia, jossa asiat alkavat ja loppuvat hallitusti. Tämä energia onkin tärkeää tavoitteellisuudessa. Samalla energialla jatketaan seuraavaan projektiin eteenpäin. Esimerkiksi työelämä yleisesti olettaa työpäivien tehon jatkuvan päivä toisensa jälkeen tasaisella teholla. Saatamme samaan aikaan tuntea valtavasti huonommuutta siitä, ettemme kykene joka päivä toimimaan samalla sykkeellä ympäristön vaatimalla tavalla. Tästä kertovat myös surullisen kuuluisat uupumistilastomme.
Vastapainoksi minulle tuo valtavasti lohtua lineaarista maailmankuvaa kauemmin ihmiseloa palvellut syklinen maailmankuva, jota voisi kuvata spiraalina tai ympyränä. Lineaarinen aikakäsitys astui ihmiselämään vahvasti vasta teollistumisen aikakaudella. Vielä maatalousyhteiskunnassa elimme vahvasti luonnon syklien mukaan: Kevään tullen herättiin viljelemään satoa ja käyttämään energia viisaasti valoisalla, kun taas talvet pyhitettiin levolle ja hiljaisemmalle elolle.
Syklinen elämä muistuttaa, että olemme osana välillä arvaamatontakin luontoa. Ulkoisen luonnon lisäksi syklinen elämä ottaa mukaan sisäisen luontomme yllätykset, myrskyt, hormonit tai vireystilan vaihtelut. Sen sijaan, että se yrittäisi väkisin puskea samalla temmolla päivästä toiseen, syklinen elämää hyväksyy, kunnioittaa ja käyttää erilaisia energian vaihteluita joustavasti edukseen. Luonnon syklien ohella voimme havaita tiettyjä “ympyröitä”, toistuvuuksia energiassamme yhden vuorokauden aikana, kuukauden aikana, vuoden aikana kuin vaikkapa omissa ihmissuhteissamme.
Tunnistatko kokemuksen, kun olet “taas” tässä kohtaa elämää, jollain tavalla tutulta tuntuvassa paikassa?
Se, ystäväni, on elämän syklisyyden huomaamista. Ja jos olemme oikein valveilla, voimme uudelleenoppia elämään sopusoinnussa sykliemme kanssa.
Naisen keho on äärimmäisen hyvä syklisen elämän opettaja. Olemme kehoillamme kiinni kuukautiskierrossamme. Kehomme on syklinen jo ennen kuukautisrytmiä sekä niiden päätyttyä, vaihdevuosien koittaessa, joita joissain viisausperinteissä pidetään uudenlaisen kevään heräämisen ja viisauden aikakautena. Meidän jokaisen kehon solut uudistuvat joka seitsemän vuoden välein sykleissä.
Olemme siis jokainen sukupuolesta riippumatta syklisiä olentoja, vaikka syklit ilmenevät meissä eri tavoilla. Olemme kehoillamme kiinni päivän, kuun ja vuodenaikojen vaihteluissa, oli meille kohtua tai ei. Ja tästä kehollisesta, luonnollisesta viisaudesta voimme kaikki ammentaa voimavaroja elämään.
Jos syklien tarkkailu on sinulle uutta, voit aloittaa tutkimusmatkan tarkkailemalla itsestäsi ja ympäristöstäsi jotakin näistä sykleistä.
Vuorokauden syklissä: Kun mietit viime päiviä, ovatko aktiivisuus ja lepo tasapainossa elämässäsi? Mihin voit vaikuttaa, jotta molemmilla on tilaa tehdä tehtävänsä? Jokaisella meillä on yksilöllinen vuorokausisyklimme. Tärkeintä on tunnistaa omat energiapiikin hetket ja mahdollisuuksien mukaan ajoittaa niihin eteenpäin vievää energiaa vaativat asiat. Tunnistaa elintärkeät suvantohetket, “energia-dropit”, jotka eivät ole laiskuutta, vaan elintärkeitä palautumisen paikkoja syklisessä.
Kuukausisyklissä: Kirjaa havaintoja eri energioista (esim. tunne, olo kehossa, vireystila) päivittäin kuukauden aikana. Missä kohtaa kuuta sinulle on helppo aloittaa uutta, milloin itsevarmuutesi ja luovuutesi on huipussaan, milloin koet tarvetta luopua tarpeettomasta ja milloin vetäytyä omiin oloihisi? Miten voit lempeästi säätää elämänrytmiäsi tukemaan kuukausittaisen syklisi eri vaiheita? Muista, että jo pienillä muutoksilla ja kokeiluilla on isoja vaikutuksia hyvinvointiisi.
Vuoden syklissä: Miten kevät vaikuttaa sinun kehoosi ja mieleesi? Millainen energia sinut valtaa kesällä? Mitä syksy saa sinussa aikaan? Miten talvi saa sinut tuntemaan? Perinteisessa kiinalaisessa lääketieteessä talvi on energian säästämisen, hauduttelun ja suunnittelun aikaan, kevät uusien projektien aloittamisen ja kokeilun aikaa, kesä työn levittämisen ja hedelmistä nauttimisen aikaa, alkusyksy sadon keräämisen aikaa ja sydänsyksy leikkaa tarpeettomat pois, jotta energiaa jää pimeään talvi-ajan kypsyttelyyn. Tämä ei kuitenkaan ole välttämättä sinun luonnollinen syklisi! Miten voit säätää elämääsi vuositasolla lempeästi niin, että kunnioitat luonnollista sykliäsi vuoden läpi, ottamalla sisäisen luontosi rytmit voimavaraksi?
Jokaisella syklin vaiheella on elämässä oma tärkeä tehtävänsä. Syklien ymmärtämisen keskiössä on pysähtyminen. Oman energian ja vireystilan tunnistaminen. Ympärillä olevien energia- ja vireystilan huomaaminen. Huomioiden tekeminen ja käytettävissä olevan energian suuntaaminen hetkeä palvelevaan suuntaan. Elämme vahvan lineaarisen aikakäsityksen keskellä, joten rohkeus kommunikoida syklisyyttä on avainasemassa erityisesti ihmissuhteissamme ja työympäristöissä.
Kun alamme kiinnittää huomiota sykleihin ja toimia yhteistyössä niiden kanssa elinvoimame, yhteytemme ja yhteistyökykymme ympäristön ja muiden kanssa vahvistuvat. Elämästä tulee mielekkäämpää, ja paradoksaalisesti pääsemme tasapainoisina yhdessä tavoitteisiimme, kun otamme lineaarisen käsityksen rinnalle syklisen elämän viisauden.
Syklisen elämän “uudelleenistutus” yhteiskuntaamme tarvitsee tilaa pysähtyä, oivaltaa, sanoittaa ja luoda yhteisiä rakenteita. Se pyytää itsetuntemuksen lisäämistä ja tahtotilaa toimia tasapainoisemmin yhdessä luonnon ja toistemme kanssa. Näiden rakentamisessa autan mielelläni niin Sinua kuin työyhteisöäsi valmennuksen tai kokemuksellisen luennon merkeissä.
Voit laittaa minulle viestiä suoraan täällä.
Ja niin, tätä kirjoitusta lopetellessani aurinko on palanut taivaalle ja muistuttaa syklin jatkuvuudesta: Mikään pyry ei ole ikuinen, ei sisäisessä tai ulkoisessa maailmassamme. Ja se, jos mikä, on lohdullista.
Uteliasta tutkimusmatkailijan asennetta syklien parissa toivotellen,
Anni